• RSS

16 February 2013

Kern Tuut

Ada seorang sahabat bertanya kepada saya, apa itu mujahadah.

Saya bukanlah ustazah. Hanya hamba Allah yang jahil dan banyak kekurangan. Entah macam mana, idea spontan daripada Allah ini yang keluar.

"Pernah tak tahan rasa nak kentut sebab nak jaga wudhu' ?" Saya bertanya.

"mestilah.". Sahabat saya menjawab.

"macam tulah mujahadah."

"haa..ok"

"Ada orang, senang je nak tahan kentut. Tapi bagi ramai orang, susah giler nak tahan kentut. Tapi boleh ke orang yang senang tahan kentut tu, perlekehkan cakap kat orang yang tak tahan kentut tu " apalah kau ni, tahan kentut pun payah?"

"haah..memangla. orang-orang tak sama. Jadi, tak boleh nak aplikasikan teori sama pada semua orang. Jadi kita lebih tahu diri kita."

"Itulah maksud saya. mujahadah ni bergantung pada individu"

"haah. sekalipun senang, tiba masa tak boleh tahan, terkentut juga. Sebab tu jangan lebat sangat bangga dengan keupayaan menahan kentut."

"Ya. Dan lepas tu kita ambil wudhu' semula kan. Macam tulah kita..lepas tersasar kita bertaubat kembali."

"Dan tinggalkan ia kan :)  "

"Ya. Macam mana nak elakkan kentut?" Saya bertanya soalan seterusnya.

"Elakkan makanan yang menyebabkan kentut."

"Ya. buang air besar, elakkan makanan yang berangin tu semua perkara yang membantu kita untuk mujahadah menahan kentut tadi."

"haah. Itulah perlunya mujahadah"

"Ya. Kalau in real situation, buatlah macam-macam perkara untuk membantu mujahadah tu"

"haah. Insya Allah semoga gagah perkasa"

"Kerana itu, perlunya bersahabat dengan orang yang soleh untuk ingatkan kita apa yang kita pernah cakap kepada orang lain, tapi kita tak buat. Bukan fire dia dengan kata-kata pedas, As-Sof 2-3!!. Kesian kat dia. Dia bukan malaikat.

"haah. Insya Allah semoga gagah perkasa dan santun"

":). Insya Allah..doakan saya juga"

"saya juga semestinya"

Maaf  jika ada pembaca yang geli geleman atau luga tekok dan merasakan analogi kentut dan mujahadah itu adalah sesuatu yang tidak senonoh. Tapi, relevannya, jika kita ingin memberi penerangan kepada sesorang, gunakanlah bahasa yang mudah faham. Takkanlah nak jawab, "sahabatku, sesungguhnya mujahadah itu adalah berasal daripada perkataan bahasa arab. dan definisi dari sudut bahasa ialah bla..bla..bla..manakala dari sudut istilah pula ialah bla..bla..bla..."

memang jeng kreng la jawabnya.

Saidina Ali r.a pernah berkata:

Maksudnya: "Bercakaplah dengan manusia bersesuaian dengan pengetahuan mereka, sukakah kamu didustakan Allah dan RasulNya? (disebabkan kamu menyampaikan sesuatu yang tidak sesuai dengan mereka lalu berlaku kesilapan dalam memahaminya)". [Riwayat Al-Bukhari]

Wallahu'alam.

1 comments:

Khairina 'Izzati said...

best entri nih linda. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...