• RSS

01 December 2013

masih ada yang sayang

Saya ada baca satu jurnal. Dalam jurnal itu didapati sekitar tahun 2006-2009, 234,647 orang bayi luar nikah dilahirkan di seluruh Malaysia. Maknanya, dalam sehari 83 orang bayi luar nikah dilahirkan.

Luar nikah, maknanya anak hasil rogol dan zina.

Justeru, jika soalan mengenai penyelesaian tentang masalah ini dilontarkan di facebook, maka jawapan yang akan keluar antaranya ialah seperti ini.

"Selagi hudud tak tertegak di muka bumi ini, maka kes-kes seperti ini akan terus berleluasa." kata seorang ahli politik parti Islam.

"Kita kat sini duk gaduh isu pilihanraya kampus. Mad'u kita kat luar tu, hanyut dengan maksiat ada siapa nak ambil kisah?" kata seorang naqib.

"Kita sepatutnya wujudkan sekolah khas untuk ibu-ibu muda yang sudah mengandung ni. Supaya mereka masih berada di bawah perlindungan. Atau mungkin juga kita boleh buat edaran kondom percuma kepada remaja lelaki di sekolah menengah." Kata seorang ahli politik parti XXY.

*****

Dan apabila ditanya soalan "siapakah yang memainkan peranan penting dalam hal ini?"

jawabnya..

"Mak bapak sangat penting. Diorang la yang kena ajar ilmu agama pada anak-anak supaya tak ada lah masalah-masalah macam ni berlaku"

"Ini semua salah cikgu. Cikgu tak ajar betul-betul anak murid. mana taknya, datang sekolah sibuk berniaga tudung Fareeda"

"Ini semua salah kerajaan. Sape suruh tak jalankan hukum hudud. Kan dah jadi macam-macam bencana"

"Sebenarnya, ini semua salah kita. Kita duk fikir masalah pembawakan jemaah tak habis-habis. Sedangkan, mad'u kita sudah benar-benar tenat di luar sana akhi."

*****

sementara mereka saling berbalah mengaku cara masing-masing yang terbaik, peratus kelahiran bayi tidak sah taraf, semakin meningkat dan terus meningkat.

Maka dicelah-celah hiruk pikuk perbalahan itu, muncullah beberapa insan mulia bermurah hati menghulurkan bantuan kepada gadis muda yang sudah terlanjur. Memberi mereka selimut agama untuk mereka berlindung. Membalut putus asa mereka dengan harapan. Keyakinan yang tinggi agar mereka tidak terus menjerumuskan diri ke lembah penghinaan.

*****

Itu kisah bayi comel di Baitus Solehah

Di Raudatul Maryam, lain pula ceritanya.

19 orang anak-anak masih bersekolah dikumpulkan dalam satu rumah. Diberi peluang untuk menikmati kesenangan dan kesukaran bersama-sama.

Mereka dihantar oleh ibu bapa mereka kerana sebab yang pelbagai. Ada yang kesempitan hidup tidak mampu memberi kebahagiaan buat anak mereka, ada yang kerana bercerai dan mahukan perlindungan buat anaknya dan macam-macam lagi. Tujuan ibu bapa ini hanya satu. Mahukan yang terbaik untuk anak-anak.

******

Kata kuncinya, masalah sosial. Kurang ilmu agama.

Kita ada dua cara iaitu mencegah atau merawat. Jika benar ingin mencegah, perlu cegah dari akar umbi. Jika benar ingin merawat, siapa yang perlu didahulukan untuk dirawat?

Allahuarobbi..

Kadang-kadang, kita terlalu lantang bersuara. Mencadangkan itu dan ini. Menuduh pihak itu dan ini sebagai punca segalanya.

Tapi...

Pernah tak kita terfikir, jika ada seorang gadis yang sedang sarat mengandung datang kepada kita meminta bantuan. Apakah yang akan kita lakukan ketika itu? mahu beri usrah kepada dia? mahu marah lelaki yang merosakkannya? mahu apa?

Jika didatangkan dengan sebeban masalah di hadapan mata, belum tentu kita mampu selesaikan.

Manusia seringkali membuat kesilapan. Bezanya cuma kecil atau besar. Mereka tidak langsung layak menerima cercaan dan hinaan. Kerana sekiranya taubat mereka sehari-hari itu didengari Allah, ternyata mereka lebih suci daripada kita yang sibuk menghukum manusia di sana-sini.

Beruntungnya insan-insan yang menghidupkan Baitus Solehah dan Raudahtul Maryam. Besar saham akhiratnya. Memberi pengharapan kepada yang benar-benar memerlukan. Semoga Allah sentiasa pelihara insan-insan ini.

Harapan selalu ada. Walaupun masyarakat tidak memandang, tapi di sini, MASIH ADA YANG SAYANG..

Bila kita rasa lelah dengan ujian, sesekali lihatlah kepada mereka yang diberi ujian yang lagi berat daripada kita. Semoga boleh meningkatkan rasa syukur kepada Allah.


Ammar dan Zafran anak-anak Baitus Solehah

Warga Raudatul Maryam

Memey menyambut ulang tahun kelahiran yang ke 6. Warga Raudatul Maryam

Nota:
1. Baitus Solehah merupakan rumah penjagaan gadis-gadis yang mengandung muda. Sesiapa ingin menyumbang bolehlah hubungi Pengasasnya iaitu Umi Mona
2. Raudahtul maryam merupakan rumah penjagaan anak-anak yatim/ kurang berkemampuan/ masalah keluarga. Selang dua rumah dengan Baitus Solehah. 


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...