• RSS

26 June 2014

Solehah

Apa ye erti solehah? Terlalu banyak tafsir dan kaedah untuk mentafsir. Dua gaya tafsiran yang paling popular ialah dengan mengangkat dirinya atau menafikan orang lain. Tidaklah juga saya tahu yang mana satu usul tafsir yang sebenar. Maklumlah orang jahil juga saya ini. Cuma apa yang saya kongsikan di bawah ini ialah maksud solehah menurut kaca mata saya.

Pada saya, solehah itu ialah apabila muslimah...
1. Yakin, dirinya cantik dan tidak pernah membandingkan dirinya dengan orang lain kerana dia bersyukur dengan pemberian Allah yang terbaik itu.
2. Menjaga kebersihan dirinya, mewangikan dirinya sekadarnya supaya selesa untuk dipeluk dan dicium ketika bersama-sama sahabat-sahabat sejantinanya dan yang halal untuknya.
3. Sedar akan kekurangan ilmu dalam diri dan seterusnya menyahut seruan kewajipan menuntut ilmu.
4. Berasa bertanggungjawab untuk menjaga ibu bapa/ atok neneknya yang sudah uzur kerana tahu keperluan dirinya untuk membantu mereka ketika wudhuk dan solat.
5. Jika dia sudah tiada bapa, dia membantu ibunya mencari wang untuk menyara adik-adiknya yang masih sekolah.
6. Yang turun ke medan masyarakat, ambil tahu jiran sebelah yang mengandung anak luar nikah, jiran depan rumah yang kurung anak OKU, jiran sebelah kiri yang tak sekolah sebab tak cukup duit bayar yuran dan jiran belakang yang setahun tak dapat posting.
7. Yang tahu jaga diri walau dalam sunyi atau pun dalam ramainya manusia. (turun berdemo dan jaga ikhtilat VS duduk dalam bilik tapi berchatting  'galok' dengan lelaki bukan mahram)
8. Yang menundukkan pandangan ketika terlihat lelaki kacak dan tidak berapa kacak. Samada di jalanan ataupun di alam maya.
9. Meningkatkan kemahiran memasak, membasuh, mengemas rumah dan sebagainya ketika cuti di rumah. Bukan yang mengadap fb 24jam dengan alasan dakwah dan sanggup biar mak yang buat semua kerja tu.
10. Yang sedar kewajipan dakwah pada keluarganya penting. Sama penting dengan kepentingan dakwah di lapangan masyarakat.
11 Berusaha untuk menghindarkan diri dari menjadi fitnah, sungguhpun tujuan perbuatannya baik. (Keluar malam dengan bertemankan muhrim dan tidak pulang terlalu lewat)
12. Yang rajin buat assignment (T_T)
13. Yang tidak membiarkan emak atau ayah dahulu yang telefon menanyakan khabarnya.
14. Yang pulang menziarahi emak ayah selalu (T_T)
15. Jika mereka sudah berkahwin, yang tidak selalu berkongsi gambar-gambar atau aktiviti-aktiviti 'sweet' bersama pasangannya kerana ia sedikit sebanyak mengganggu hati-hati orang bujang (ibarat makan di hadapan orang puasa di siang hari)
16. Yang tahu pilihan pakaian yang menutup aurat kewajipan atasnya bukan buat sebab nak jaga hati muslimin.
17. Yang meminta izin bakal suaminya untuk berkerja demi membayar hutang PTPTN dan membalas jasa abang-kakak, mak-ayahnya yang telah menyaranya ketika belajar.
18.Yang tidak merasa dirinya paling solehah (sesaat merasa diri suci, maka bermulalah kejahilan dalam diri)
19. Yang penuh dengan nilai common sense.
20. Yang hormat orang tua dan mudah didekati masyarakat.

Sebelum tulis, ada terfikir banyak benda. Tapi bila dah tulis jadi sikit lah pula. Saya yang menulis maksud solehah di atas ini sedang berusaha untuk mencapai maksud tersebut. Mohon doanya..

Saya tahu, contoh ikutan wanita solehah itu sudah pastinya adalah daripada ister-isteri Rasulullah, puterinya dan para sahabiah. Namun, saya tetap juga mencari-cari contoh wanita-wanita solehah yang ada di depan mata untuk menenangkan jiwa hamba yang fitrahnya mahu mencari ini.

Saya pernah berjumpa dengan Isteri Sheikh Rohimuddin dari Indonesia. Wanita berniqab, pakainnya jubah putih biasa. Tudungnya dililit menutup dada dan pinggul. Ketika kami ingin bergambar, dibuka niqabnya tanda mahu dikenali dengan lebih rapat nanti-nanti dan diminta supaya tidak disebarkan gambar tersebut.

Saya juga pernah berjumpa dengan Isteri Ustaz Muhadir Haji Joll ketika Karnival Mahabbah IKIM di Angsana JB tempoh hari. Pakaiannya juga biasa-biasa. Sekilas pandang, kecil molek seperti Ustazah Naemah Pusat Islam UTM. Ustazah memakai baju kurung bunga-bunga biru kehijauan sedondon tudung labuhnya. Dipin kemas brooch kilat tapi tidak silau di dagunya. Kemas. Sungguhpun tidak memakai niqob di muka, tapi beliau meniqobkan akhlaknya. Berjalan-jalan sekitar booth jualan ketika suaminya sedang menyampaikan tausiyah di pentas. Namanya yang indah itu seindah juga bahasanya menyantuni kami. (kalau nak tahu namanya yang sedap itu boleh pm)

Hakikatnya, solehah itu tidak penting pada definisi. Tapi cukup sekadar memaksudkannya dengan akhlak.

wallahu'alam.

# kredit kepada sahabat yang membuatkan diri rasa nak menulis di sini semula setelah sekian lama. Uhibbukifillah :) 

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...