• RSS

14 July 2014

Retorik dan Ramadhan

Ramadhan bulan tarbiyah. Kata-kata ini sangat epik bagi orang yang faham maksud tarbiyah. Sangat 'mainstream' jika ianya di'share' dan menunggu 'likers'. Tapi sejauh mana erti tarbiyah itu difahami dan dicari dalam diri itu adalah lebih penting.

Saya beri contoh, program tarbiyah di kampus. Acara ritual setiap kali di awal program, pengarah program akan memberi peringatan begini, "ini ialah program antum. Jika antum semua rasa ini program tarbiyah, maka antum semua akan rasa ini program tarbiyah. Jika antum semua menganggap ini semua sekadar modul, terpulanglah pada antum semua."

Dan biasanya peserta akan menjawab dengan menunjukkan wajah yang berkerut-kerut.

 Dan peserta yang masih menganggap modul program itu retorik selalunya akan berpendapat "tarbiyah kan berlaku sepanjang hidup. Bukan dalam program je. Tak realistik langsung!"

Dan pastinya, di antara peserta itu pastinya ada yang berbisik"solat taubat kat dalam program je ke? Hmm.. retorik belaka"

Ya. Memang modul itu diada-adakan. Diadakan hasil 'brain storming' insan-insan lemah yang sudi berkorban masa dan akal fikiran demi untuk Islam.

Ya memang tarbiyah itu sepatutnya berlaku sepanjang masa. Bukan sekadar program. Ya. tarbiyah ruhiah itu sentiasa perlu dibuat di luar program. Tidak dinafikan sama sekali.

Tapi, hakikatnya kita ini manusia lemah. Sangat lemah. Memerlukan medan untuk mujahadah. Perlukan sahabat-sahabat untuk mencari kekuatan. Perlukan bantuan 'modul retorik' untuk biasakan dalam dunia sebenar.

Beruntunglah orang yang sudah dilahirkan dalam keluarga tarbiyah sedari dalam kandungan. Beruntunglah orang yang boleh melihat setiap yang berlaku dalam dirinya dengan kaca mata tarbiyah. Beruntunglah orang yang boleh sentiasa bergaul dengan ulama' dan diberi kefahaman beragama dengan sekali talaqi. Beruntung dan bersyukurlah. Kerana hanya dengan syukur mengingatkan kamu kepada Tuhan yang Maha Memberi dan tidak mudah-mudah menghina orang di sekelilingmu yang tidak senasib denganmu.

Apa kaitannya dengan Ramadhan?

Ramai orang rajin membaca Al-Quran dalam bulan Ramadhan. Rajin solat berjemaah, rajin qiamulail dan amalan-amalan sunat yang lain. Malah, ramai juga yang menjadikan bulan Ramadhan sebagai satu 'turning point' dalam hidupnya untuk menjadi hamba Allah yang lebih baik.

Memang betul, kita seharusnya menjadi hamba Allah. Bukan hamba Ramadhan. Kita sepatutnya beribadah bukan bermusim tapi sepanjang masa. Betul. Tapi kita hanya manusia biasa. Hamba Allah yang lemah yang masih memerlukan medium untuk menjadi lebih baik.

Kita tak tahu di sebalik hati para sahabat itu mungkin ada yang terkesan dengan 'modul retorik' itu. Kita tak tahu mungkin nilai istiqamah itu bermula dari dalam program. Kita juga sangat tak tahu hidayah Allah itu tiba dalam bentuk apa.

Ramadhan yang penuh keberkatan itu Allah berikan kepada hambaNya dengan penuh rahmat. Pahala puasa yang Allah terima tanpa perantaraan malaikat dan rahsia malam Al-Qadar menunjukkan Allah sangat Maha Penyayang pada kita. Bukan Allah tak tahu kelemahan hambaNya yang sentiasa pelupa tapi,  tidak pula pernah Allah tarik semula kelebihan-kelebihan yang ada dalam Ramadhan itu dek kerana kealpaan kita. Allah sentiasa ada. Bersama kita. Hambanya yang hina.

Dalam lambakan ibadah yang dilakukan mungkin ada satu yang ikhlas lalu membuahkan istiqamah.
Dalam beberapa siri taubat yang dizahirkan mungkin ada satu yang mampu memeliharanya kembali kepada maksiat.

Jangan mudah menghina orang, kerana hanya Allah yang berhak menghina bagi orang yang suka menghina. Nauzubillah..0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...