• RSS

27 November 2011

mahasiswa ISMP tuntut hak posting!

Isu ini bukan isu baru, cuma kini dibangkitkan semula apabila bertambah kritikal. Semalam timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Puad Zakarshi menyalahkan IPTA yang terus menawarkan program ijazah pendidikan di negara ini.

Apabila Kementerian Pelajaran dan Pendidikan Tinggi diasingkan maka wujud masalah kerana tidak ada keselarasan. Mungkin setiap menteri yang mewakili kementerian terbabit mempunyai agenda politik tersendiri.

28 Institut Pendidikan Guru kekal di bawah KP yang kini dinaik taraf untuk melahirkan graduan dalam ijazah pendidikan untuk ditempatkan di sekolah rendah .

Penempatan guru,sekolah rendah dan menengah juga terletak di bawah KP. Dalam masa yang sama IPTA,IPTS termasuk UPSI yang terletak di bawah KPT terus menawarkan program ijazah pendidikan.

Memandangkan IPG merupakan produk KP, sudah pasti keutamaan diberikan dalam urusan penempatan. Lebihan atau saki baki kekosongan baru ditawarkan kepada KPT.

Maka berlakulah hari ini apa yang diistilahkan lambakan graduan IPTA/IPTS dalam bidang pendidikan. Jika dulu bidang pendidikan adalah 'pasport' untuk menjadi guru kini tidak lagi.

Sepatutnya masalah tak berlaku, KP atau KPT dua-dua di bawah kabinet 1Malaysia. Apa yang mereka buat dan bincang masa mesyuarat kabinet? lainlah kalau KP di bawah kerajaan Umno@BN dan KPT di bawah Pakatan Rakyat. Sudah pasti wujud diskriminasi.

Nama je kabinet 1Malaysia tetapi masalah ini pun tak boleh selesaikan. Menjadi mangsa adalah ribuan graduan pendidikan yang sehingga hari ini menjadi penganggur.

Adakah kerajaan nak suruh mereka jual burger? Jika tidak pun minta mereka jangan pilih kerja, kerajaan 1Malaysia syorkan buatlah apa yang patut tanam kangkung atau jual kacang putih?

Timbalan Perdana Menteri yang juga MP turut bertanggungjawab terhadap KPT. Kalau KPT tak penting atau tidak sehaluan dengan dasar, mansuhkan terus pos kabinet ini tak perlu diadakan.1 comments:

Anonymous said...

Assalamualaikum..

kasihan KPM.. harus kah dituding? IPTA/IPTS yang menawarkan program juga harus menjawab permasalahan ini.. kenapa perlu menawarkan begitu banyak tempat bg program ini.. patut ada limitasi..sekalipun program dibawah KPM dihapuskan belum tentu KPM dapat menawarkan tempat bg 5-7 ribu graduan yang tak posting2.. guru-guru yang diperlukan setiap tahun tidak lebih daripada 2 ribu.. graduan2 IPTA/IPTS harus mengubah persepsi atau pemikiran bahawa mereka akan bekerja dgn kerajaan semata-mata.. pengajian yang ditawarkan bukan semata-mata untuk bekerja dengan kerajaan tetapi boleh juga bekerja di sekolah swasta,, atau lebih hebat sekolah luar negara,, kalau lah upsi tak keluar daripada kpm (kekal dibawah kpm) tidak timbul masalah sebegini..agak ye lah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...